english Πίσω στην Κεντρική Σελίδα
ΤΟ ΡΥΖΙ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ

Στην μεγάλη οικογένεια των Oryzae μια σημαντική θέση καταλαμβάνεται από το είδος Oryza sativa που διαιρείται σε τέσσερα υποείδη, με δύο από αυτά να είναι τα περισσότερο γνωστά: υποείδη Japonica και Indica.
Στην Ελλάδα ως επί το πλήστον καλλιεργείται η ποικιλία THAIBONET η οποία ανήκει στις ποικιλίες Indica.
Οι ποικιλίες Indica χαρακτηρίζονται από ένα διαφανές κόκκο με μια χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και καλούνται συνήθως "κρυστάλλινες".
H ποικιλία Japonica, που χαρα-- κτηρίζεται από ένα "άκαμπτο αμυλώδες μαργαριτάρι", και τη συνήθως αποκαλούμενη "μη κρυστάλλινη ποικιλία ".
Το φυτό ρυζιού Oryza Sativa είναι μονοετές φυτό που παράγει τα λουλούδια των οποίων όργανα προστατεύονται από κενό και με βράκτια ανθοφορίας.

Τη στιγμή της ανθοφορίας τα λουλούδια αυτά ανοίγουν για λίγα λεπτά και είναι εκείνη η στιγμή που γίνεται η γονιμοποίηση ,η οποία συμβαίνει με αυτό-γονιμοποίηση. Από τον καιρό της σύλληψής του ο κόκκος ρυζιού θα πάρει 40/60 ημέρες για να φθάσει στην ωριμότητα και θα κληθεί έτοιμο ρύζι με τον φλοιό του .
Η σύνθεσή του παρουσιάζεται σαφώς στο διάγραμμα 1.
Ένας σημαντικός ιδιαίτερος παράγοντας, επίσης γαστρονομικός σύμμαχος, είναι η παρουσία του "μαργαριταριού" (βλ. τις φωτογραφίες Α & Β).
Οι κόκκοι ρυζιού μπορούν να εμφανιστούν εντελώς διάφανοι με μια κρυστάλλινη δομή ή μπορούν να έχουν ένα "μαργαριτάρι" – μια αδιαφανής κεντρική ζώνη όπου η αμυλώδης δομή είναι λεπτοαλεσμένη μια διάκριση που συμβάλλει επίσης στη διαφορετική συμπεριφορά τους στο μαγείρεμα.




© ArtNoise Adv.